Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Μεγάλη Δευτέρα

Σήμερα ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα, η Εβδομάδα των Παθών, σε όλους  γνωστή ως Εβδομάδα του Πάσχα
Μεγάλη Δευτέρα αποτελεί μια αφορμή για να θυμηθούμε τον Ιωσήφ, τον πιο αγαπητό γιό του Ιακώβ, που τον πούλησαν τα αδέρφια του σε εμπόρους στην Αίγυπτο. Η σχέση του Ιωσήφ με το Πάσχα είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι αυτός που οδήγησε το Λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο όπου έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι που ο Μωυσής τους πήρε για να τους φέρει στη Γη Χαναάν, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Γενικά, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη ζωή των Ισραηλιτών και συμβολίζει τη Συναγωγή των Εβραίων. 
megali-deutera-2
Στο εβραϊκό Πάσχα, σήμερα γιορτάζεται το πέρασμα του Αγγέλου που στάλθηκε από τον Θεό για τη θανάτωση όλων των πρωτότοκων παιδιών των Αιγυπτίων χωρίς να πειράξει τα παιδιά των Ισραηλιτών που είχαν σημαδέψει τις πόρτες των σπιτιών τους με αίμα αρνιού.
megali-deutera-1
 Παράλληλα, στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. 
Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια μεγάλη συκιά με καταπράσινο φύλλωμα και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο,όμως διαπίστωσε ότι η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς. Τότε ο Ιησούς απευθυνόμενος στο δέντρο είπε : «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» και η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε και γι' αυτό λέγεται καταραμένη συκιά ή ξηρανθείσα συκιά. Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν φαινομενικά ενάρετοι, αλλά πρακτικά άκαρποι από καλά έργα.



Το απόγευμα προς βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, όπως και της Κυριακής των Βαΐων,αλλά και της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά γίνεται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται» και το «Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω»


Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα, ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά κυρίως, ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές και οι γλάστρες βάφονται κόκκινες.

Οι «Κούνιες» είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που αναβιώνει στον Πολιχνίτο της Μυτιλήνης, στην Κλειού και την Καλλονή. Στήνονται τη Μεγάλη Δευτέρα από τα αγόρια, για να τις χρησιμοποιήσουν τα κορίτσια. Υπάρχουν ειδικά τραγούδια που λέγονται πολύ κεφάτα και το αντάλλαγμα είναι μοσχοβολιστά κουλούρια και λουλούδια, που τα κρεμούν στην κούνια. Το εορταστικό πέρα–δώθε κρατάει μέχρι και την Ανάληψη. Το έθιμο λέγεται πως έχει αφετηρία την αρχαία λατρεία της Αφροδίτης, γι’ αυτό τα κορίτσια πρωταγωνιστούν και τα αγόρια υπηρετούν.


Δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας ξεκινούν τη νηστεία τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολύ αυστηρή και πολλοί είναι αυτοί που πίνουν μόνο νερό.
Σε πιο παλιές εποχές, οι κοπέλες πίστευαν ότι «της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή». Το οποίο σημαίνει ότι όλες οι ανύπαντρες κοπέλες νήστευαν αυστηρά, πιστεύοντας ότι μετά το τέλος της νηστείας θα έβρισκαν γαμπρό.   

  13 Απριλίου: Μεγάλη Δευτέρα - Η ιστορία του Ιωσήφ και η Άκαρπη συκιά
                                                            

                                                 

Ο Πέρης και η Κάτια μιλούν για τη Μεγάλη εβδομάδα





Ιδέες για δράση και δημιουργία :

Λοιπόν τι λέτε δομήσουμε το μενού της εβδομάδας και να μαγειρέψουμε μαζί με τους γονείς μας; Μπορώ να πάρω έμπνευση από το παρακάτω άρθρο :




Μένουμε σπίτι: Τα πιο νόστιμα νηστίσιμα (31 συνταγές)

Τώρα που μένουμε σπίτι οι νηστίσιμες συνταγές δεν είναι μόνο μέρος μιας θρησκευτικής διαδικασίας ή καταφύγιο για όσους είναι χορτοφάγοι. Πολύτιμα τρόφιμα, όπως όσπρια, λαχανικά και χορταρικά αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές βαθιά νόστιμων φαγητών. Τώρα που μένουμε σπίτι, είναι ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις καλύτερες συνταγές  χωρίς κρέας και τυροκομικά. Ανάμεσά τους παραλλαγές νηστίσιμες σε μπέργκερ και πίτσες, παραδοσιακά και πρωτότυπα λαδερά και ιδέες από την αγιορείτικη μαγειρική.

           

https://www.kathimerini.gr/1070839/gallery/gastronomos/gastronomia/menoyme-spiti-ta-pio-nostima-nhstisima-31-syntages




      ή να ετοιμάσουμε νηστίσιμα μπράουνις ;
                                                                https://www.sintayes.gr/syntages/telio-sokolatenio-braounis-video/



Πηγές: iefimerida.gr, kathimerini.gr, eclass.gr,  Θρησκεία και πίστη,sintayes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου