Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
 

"ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ"
 






22/09/14    Η Σπείρα-ολιστική εκπαίδευση πραγματοποίησε βιωματικά παιχνίδια εκεχειρίας με τους μαθητές του Γ1 και τη συνεργασία του κ. Παναγιώτη Καλλικαντή. 










30/09/14  Διαμόρφωση και χορήγηση ερωτηματολογίου στους μαθητές των Γ΄Δ΄Ε΄ΣΤ΄ τάξεων για το σχολικό εκφοβισμό και τη βία. 


                                     


29/09/14  Κατασκευή κουτιού «Μίλα μη φοβάσαι».
 
















1/10/14  Διαμόρφωση και ανάρτηση ενημερωτικού υλικού (ΕΨΥΠΕ) για τον εκφοβισμό, σε ταμπλό σε κεντρικό σημείο του σχολείου.
  




















30-31/10/14 Παρουσίαση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το σχολικό εκφοβισμό, μέσω προβολών video, ppt, τραγουδιών και δραματοποιημένης ποίησης στους μαθητές των Α΄Β΄Γ΄Δ΄Ε΄και ΣΤ΄τάξεων από τις εκπαιδευτικούς Ελευθερία Γεωργαντή και Ανθούλα Λουκοπούλου.


3/11/14 Εκκίνηση προγράμματος επιβράβευσης αλληλέγγυας συμπεριφοράς μαθητών, μέσω παράσημου φιλικής συμπεριφοράς , στους  μαθητές των Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Ε1, Ε2, ΣΤ1, τάξεων.   
           

                                                

3/11/14 Σύνταξη ημερολογίου καταγραφής περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού.



3/11/14  Διατύπωση πρωτοκόλλου διαχείρισης  ανάλογων συμβάντων στη σχολική κοινότητα.      

                                                                                                     
                                                                                                      

Έναρξη Α΄ κύκλου Βιωματικών εργαστηρίων με  παιχνίδια εκεχειρίας και συνεργασίας (2 διδακτικές ώρες) με:


 τους μαθητές του Β1 (4/11/14), B2 (11/11/14), Γ1 (22/09/14) , Γ2 (18/11/14), Δ (25/11/14)  , Ε1 (2/11/14),  Ε2 (7/11/14) ,  ΣΤ1 (14/11/14), ΣΤ2 (21/11/14), από την εκπαιδευτικό Ελευθερία Γεωργαντή.   


                                                                                                                            


08/11/14 Επίσκεψη μαθητών της ΣΤ΄τάξης σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα των παιδιών , με τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου  κ. Στυλιανό Μπέλο.    


                                          


2/12/14 Δημιουργία συνθημάτων για τον εθελοντισμό με εικαστική παρέμβαση από τους μαθητές της Δ΄τάξης.  
 
                                                                       
                       


3/12/14  Αφιέρωμα για την ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσω της παρουσίασης του έργου του οργανισμού ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ,«Γίνε κι εσύ κομμάτι της καρδιάς μας». Ευαισθητοποίηση στο θέμα του εθελοντισμού και απόφαση/επιλογή από τους  μαθητές  να γίνουν  οι ίδιοι εθελοντές μέσω της συλλογής χρησιμοποιημένων παιχνιδιών και βιβλίων για τα παιδιά των ιδρυμάτων που βρίσκονται κάτω από τη σκέπη του οργανισμού, σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Παρουσίαση : «Mαζί για το παιδί» 
 
                                         
                                                          

22/12/14  Κοινωνική δράση από τους μαθητές του σχολείου με συλλογή τροφίμων, παιχνιδιών, βιβλίων κ.λ.π. για τα παιδιά των ιδρυμάτων ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

                               






09/01/15  Ανάρτηση της Διακήρυξης των δικαιωμάτων των παιδιών σε κεντρικό σημείο του σχολείου.
                                                         
         

                                            

13/01/15  Παρουσίαση/ ευαισθητοποίηση των μαθητών  της ΣΤ΄τάξης για τα δικαώματα των παιδιών από το Συνήγορο του παιδιού κ. Μόσχο Γεώργιο.

                          
 


Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2015  Πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού μέσω   διαχείρισης συγκρούσεων από την κ. Λέα Ευσταθίου κοινωνιολόγος- εγκληματολόγος και συνεργάτης του Οδοιπορικού (Κέντρο πρόληψης δήμου Περιστερίου), διάρκειας οκτώ συναντήσεων -   16 ωρών, στους μαθητές της  ΣΤ1΄τάξης  με τη συνεργασία του κ. Λιβά Δημήτριου και της κ.Ελευθερίας Γεωργαντή.

 
 




Ιανουάριος-Ιούνιος 2015 Πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής με τίτλο «Κοινωνική και συναισθηματική αγωγή στο σχολείο» στους μαθητές των Α1, Α2, Β1, Β2, από τις εκπαιδευτικούς Καροπούλου Μαρία, Νάστου Θεοδώρα,   Ηλιοπούλου Ιωάννα και Παπαευαγγέλου Ελένη.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2015 Πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και καλύτερης επικοινωνίας γονέων - παιδιών , για τους γονείς  των μαθητών του σχολείου, από  ειδικούς επιστήμονες του Οδοιπορικού (Κέντρο πρόληψης δήμου Περιστερίου) σε οκτώ απογευματινές συναντήσεις.                                                                       
        
                                                            
                                                 




Φεβρουάριος  - Απρίλιος 2015  Έναρξη Β΄ κύκλου βιωματικών εργαστηρίων , από την εκπαιδευτικό Ελευθερία Γεωργαντή:

 
6/02/15 Φεβρουαρίου  Βιωματικά εργαστήρια  με: παιχνίδια εκεχειρίας και συνεργασίας «Τα ραβδομόλυβα», «Ο τελευταίος οδηγεί»,  αφήγηση και δραματοποίηση του παραμυθιού «Το λιοντάρι και το καναρίνι» και  αντίστοιχη  εικαστική έκφραση  των μαθητών με θέμα «Διαφορετικοί ελέφαντες»,  για τη σύνθεση της κεντρικής αφίσας του εκφοβισμού, στους μαθητές του B1 και με τη συνεργασία της κ. Ελένης Παπαευαγγέλου   
 





 

13/02/15 Φεβρουαρίου  Βιωματικά εργαστήρια  με : παιχνίδια εκεχειρίας και συνεργασίας «Τα ραβδομόλυβα», «Ο τελευταίος οδηγεί»,  αφήγηση και δραματοποίηση του παραμυθιού «Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας» και  αντίστοιχη  εικαστική έκφραση  των μαθητών με θέμα «Ο παρδαλός ελέφαντας»,  για τη σύνθεση της κεντρικής αφίσας του εκφοβισμού, στους μαθητές του Β2 και  με τη συνεργασία της κ. Ιωάννας Ηλιοπούλου.


 






  
 
20/02/15 Φεβρουαρίου  Βιωματικά εργαστήρια με: προβολή του παραμυθιού "Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαιδέψουν" , διερεύνηση , αναζήτηση λύσεων από τους μαθητές, δραματοποίηση της συνέχειας του κειμένου , καθώς και και  αντίστοιχη  εικαστική έκφραση  των μαθητών με θέμα «Ο σκαντζόχοιρος που έκανε τα αγκάθια του βαμβάκι»,  για τη σύνθεση της κεντρικής αφίσας του εκφοβισμού, στους μαθητές του του Γ1 και με τη συνεργασία του κ. Παναγιώτη Καλλικαντή.
 
 
 
 
 
 
 



27/02/15 Φεβρουαρίου Δραματοποιημένη παρουσίαση του παραμυθιού "Το μαγικό μολύβι" της Εύας Λιανού Πετροπούλου από την ίδια τη συγγραφέα και μία ηθοποιό, καθώς και αντίστοιχα παιχνίδια που προάγουν τη φιλία, τη συγνώμη και την αλληλεγγύη,  στους μαθητές των Α1 και Α2 τάξεων και υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς την  κ.Μαρία Καροπούλου και την κ.Θεοδώρα Νάστου.


Φεβρουάριος 2015  Υλοποίηση προγράμματος «Υπερασπιστές των παιδιών» της UNICEF από τους μαθητές του Τμήματος Ένταξης.

Φεβρουάριος 2015   Αφήγηση παραμυθιών  και ευαισθητοποίηση των μαθητών με θέμα τη διαφορετικότητα στους μαθητές  των Α1, Α2  από το Διευθυντή του σχολείου κ. Στυλιανό Μπένο.



Μάρτιος 2015

 06/03/15  Αφιέρωμα για τη μέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού  :    

 
  
 
Α. Διαδραστικές ιστορίες  με θέμα το σχολικό εκφοβισμό στις Ε΄,ΣΤ΄ τάξεις  από τον ψυχολόγο που συνεργάζεται με το «Χαμόγελο του Παιδιού», Σαλίχο Παύλο.                                                      

Β.  Επίσκεψη της Action aid    στο σχολείο μας  με στόχους:

   1.Τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα «Σχολεία εν δράσει»

   2.Διαδραστική συζήτηση πάνω στα δικαιώματα των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών που μεγαλώνουν σε τριτοκοσμικές χώρες.

   3. Τι σημαίνει το ότι το σχολείο μας είναι ανάδοχος παιδιού.

 

                                  





Γ. 09/03/15  Ενημέρωση - ευαισθητοπίηση για το σχολικό  εκφοβισμό ,  είδη , τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης, από ειδικούς επιστήμονες του «Χαμόγελου του Παιδιού»,  στους γονείς των μαθητών του σχολείου.


                                                              

13/03/15  Βιωματικά εργαστήρια με διαδραστική  ιστορία στους μαθητές της Ε1 τάξης και τη συνεργασία της κ. Γεωργίας Νιανιόγλου :


 -  μουσική αφόρμηση με το τραγούδι που έγραψαν οι φίλοι του Βαγγέλη Γιακουμάκη μετά το  θανατό του,


βιωματικές δράσεις πάνω στην ιστορία "Στάσου πλάι μου" της Σοφίας Φράγκου-Πλατή,


 - ομαδικές δραματοποιήσεις για τη συνέχιση της ιστορίας που αποφάσισαν οι ίδιοι οι μαθητές,


-  εικαστική έκφραση των μαθητών με θέμα «Το δέντρο της συνεργασίας» και με στόχο τη σύνθεση της κεντρικής αφίσας του σχολείου για το σχολικό εκφοβισμό με τίτλο


"Από το φόβο ... ...  στη γη της ειρήνης και της συνεργασίας".

 
 


 
 
 
























27/03/15 Βιωματικά εργαστήρια με διαδραστική  ιστορία στους μαθητές της Ε2 τάξης   και τη συνεργασία της κ. Λαμπρινής Στασινού:

- μουσική αφόρμηση με το τραγούδι που έγραψαν οι φίλοι του Βαγγέλη Γιακουμάκη μετά το  θάνατό του,

-  βιωματικές δράσεις πάνω στην ιστορία "Στάσου πλάι μου" της Σοφίας Φράγκου-Πλατή,


 - ομαδικές δραματοποιήσεις για τη συνέχιση της ιστορίας που αποφάσισαν οι ίδιοι οι μαθητές,


-  εικαστική έκφραση των μαθητών με θέμα «Τοτέρας του εκφοβισμού» και με στόχο τη σύνθεση της κεντρικής αφίσας του σχολείου για το σχολικό εκφοβισμό με τίτλο
"Από το φόβο ... ...  στη γη της ειρήνης και της συνεργασίας".
 
 
   
 
  03/04/15 Βιωματικά εργαστήρια με διαδραστική ιστορία στους μαθητές της ΣΤ1 τάξης και  τη συνεργασία του κ. Δημήτρη Λιβά:
- μουσική αφόρμηση με το τραγούδι που έγραψαν οι φίλοι του Βαγγέλη Γιακουμάκη μετά το  θάνατό του,

-  βιωματικές δράσεις πάνω στην ιστορία "Στάσου πλάι μου" της Σοφίας Φράγκου-Πλατή,
 - ομαδικές δραματοποιήσεις για τη συνέχιση της ιστορίας που αποφάσισαν οι ίδιοι οι μαθητές,
-  εικαστική έκφραση των μαθητών με θέμα «Η καμηλοπάρδαλη βοηθά τα παιδιά να ... ... εξατμίσουν το τέρας του εκφοβισμού»  με στόχο τη σύνθεση της κεντρικής αφίσας του σχολείου για το σχολικό εκφοβισμό με τίτλο
"Από το φόβο ... ...  στη γη της ειρήνης και της συνεργασίας".

 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Απρίλιος 2015 Προετοιμασία για την έκδοση βιβλίου με τις ομαδικές δημιουργικές γραφές και τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών που συμμετείχαν στο Β΄κύκλο βιωματικών εργαστηρίων με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών:Καροπούλου Μαρίας, Νάστου Θεοδώρας, Ηλιοπούλου Ιωάννας, Παπαευαγγέλου Ελένης, Καλλικαντή Παναγιώτη , Νιανιόγλου Γεωργίας, Στασινού Λαμπρινής, Λιβά Δημήτρη  και υπεύθυνη συντονισμού την κ. Ελευθερία Γεωργαντή.



Ιούνιος 2015
 Εκδηλώσεις για τη  λήξη του προγράμματος :






 
1.      Θεατρική παράσταση " Ένα καράβι γεμάτο όνειρα ειρήνης" με θέμα τη διαφορετικότητα από τα τμήματα  Β1, Β2, και τις εκπαιδευτικούς Ηλιοπούλου Ιωάννα και Παπαευαγγέλου Ελένη  .
2.     Θεατρική παράσταση " Λύκε λύκε είσαι εδώ;" με θέμα τη διαφορετικότητα από τα τμήματα  Ε1, Ε2, και τις εκπαιδευτικούς Νιανιόγλου Γεωργία και Στασινού Λαμπρινή.
3.   Δραματοποιημένο τραγούδι - δρώμενο  με τίτλο "Μία είναι η λύση , μίλα μη φοβάσαι", από τους μαθητές του ΣΤ1 και τους μαθητές του Τμήματος Ένταξης, σε στίχους των μαθητών του τμήματος ένταξης και της δασκάλας τους Γεωργαντή Ελευθερίας. 
4.      Έκθεση με τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών του σχολείου με τίτλο  «Από το φόβο  .... ...  στη γη της συνεργασίας».



Η πρόσκληση και η αφίσα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε χάριν της  εθελοντική βοήθειας και του μοναδικού ταλέντου της  κα. Γιώτας Μητρογιάννη.





Τα θέματα των παρακάτω φωτογραφιών εμφανίζονται κατά τη σειρά που εμφανίζονται στην αφίσα.



 
 
 
 
 
 
 


 
Σε  αφίσα δώδεκα μέτρων, οι μαθητές ζωγραφίζουν ή συνθέτουν κολάζ με τους  ήρωες των ιστοριών που διαπραγματεύτηκαν, κατά τη συμμετοχή τους στα βιωματικά εργαστήρια και είναι αφιερωμένες στη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό. Ένα περιβάλλον φόβου, ντροπής και θυμού  μεταμορφώνεται σε ένα ειρηνικό περιβάλλον ομαδικής συνεργασίας και αλληλεγγύης με τη θέληση των παιδιών και την εξάτμιση του τέρατος του εκφοβισμού.

Επιμέλεια δημιουργίας αφίσας : κ. Ελευθερία Γεωργαντή.



Να και η αφίσα μας ολοκληρωμένη !!!
Η Κα Γιώτα Μητρογιάννη μητέρα μαθήτριας του ΣΤ 1 έκανε το ακατόρθωτο ... ...  υλοποιήσιμο!!!
Χρησιμοποίησε τις παραπάνω φωτογραφίες και έκανε το θαύμα!


«Από το φόβο  .... ...  στη γη της συνεργασίας».




Η αφίσα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
 
 





 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου