Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΕΣ


Α

πό τα ομορφότερα αντικείμενα που παραπέμπουν σε γιορταστική ατμόσφαιρα και λατρεμένες από μικρά αλλά και ...μεγαλύτερα παιδιά οι χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες.

Αυτές που μπορείτε να φτιάξετε με πολύ απλά και οικονομικά υλικά μόνοι σας, δεν θα διαθέτουν βεβαίως το ολοστρόγγυλο σχήμα των έτοιμων snow globs που θα βρείτε στο εμπόριο, αλλά δεν θα υστερούν σε τίποτα, θα είναι πολύ πιο πρωτότυπες και με την επιπρόσθετη αξία που έχει κάθε χειροποίητη κατασκευή είτε τις χρησιμοποιήσετε για τον γιορτινό στολισμό του σπιτιού είτε για να τις προσφέρετε ως χριστουγεννιάτικο δώρο.


Θα χρειαστείτε:

* Άδεια γυάλινα βάζα με καπάκι
* Μια ισχυρή εποξική κόλλα γενικής χρήσης
* Γλυκερίνη (στα φαρμακεία)
* Πλαστικές ή ξύλινες χριστουγεννιάτικες φιγούρες
* Χρυσόσκονη (γκλίτερ) και συνθετικό ψεύτικο χιόνι (σε όλα τα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη)
* Απεσταγμένο νερό.

1.  Κατ΄αρχήν βυθίστε σε ένα ποτήρι νερό, δοκιμαστικά,  όσες φιγούρες και διακοσμητικά θα χρησιμοποιήσετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεβάφουν

Κολλήστε με κόλλα τα διακοσμητικά στο μέσα μέρος από το καπάκι του βάζου

Αφήστε να στερεοποιηθεί εντελώς η κόλλα κι αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ισχυρή είναι περιμένετε αρκετές ώρες πριν προχωρήσετε στην υπόλοιπη διαδικασία και αφού πριν δοκιμάστε να κουνήσετε την φιγούρα ώστε να σιγουρευτείτε πως έχει κολλήσει γερά, το ασφαλέστερο είναι να αφήσετε τις φιγούρες να κολλήσουν ένα ολόκληρο 24ωρο. Όλες οι κόλλες με ένδειξη "ισχυρή" είναι κανονικά κατάλληλες για αυτήν την χρήση και δεν επηρεάζονται από το νερό, αλλά καλού κακού επιμείνετε λίγο παραπάνω σε αυτό το σημείο επιλέγοντας μιας καλής ποιότητας, είναι από τα βασικότερα της όλης κατασκευής. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και αδιάβροχη κόλλα που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας/κατασκευών ή θερμοκολητικό πιστόλι. 
2. Ρίξτε στο βάζο την χρυσόσκονη, το συνθετικό χιόνι και γεμίστε το μέχρι μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος με αποσταγμένο νερό και γλυκερίνη σε αναλογία περίπου 4/1.
Οι ποσότητες είναι φυσικά ανάλογες του μεγέθους του βάζου που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά "με το μάτι" θα δείτε πόσο περίπου χρυσόσκονη και χιόνι χρειάζεται, όσο για την γλυκερίνη, που χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την κίνηση του γκλίτερ και του χιονιού, να τα κάνει δηλαδή να πέφτουν πιο αργά όταν κουνάτε την χιονόμπαλα, υπολογίστε περίπου 3-4 κουταλιές σε ένα μετρίου μεγέθους βάζο και προτιμήστε να είναι πιθανόν λιγότερη από όσο χρειάζεται κι όχι παραπάνω, γιατί τότε θα κολλήσει μαζί με το γκλίτερ στον πάτο του βάζου. 
3. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι το νερό στο βάζο, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα κόλλας στο σημείο που το καπάκι εφάπτεται και κλείνει το βάζο ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν θα ανοίξει, κλείστε σφιχτά το καπάκι και αναποδογυρίστε το βάζο. 

Eίναι από τις ευκολότερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, υπέροχη ιδέα και για δώρα και ανάλογα με τα υλικά και τα χρώματα που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μπορείτε να δώσετε στις χιονόμπαλες όποιο ύφος θέλετε, από απολύτως ...παιχνιδιάρικο έως όσο επιθυμείτε ...σοβαρό.


Και...
Η χρήση αποσταγμένου νερού, εξασφαλίζει την ίδια διαυγή εμφάνιση της χιονόμπαλας όσο χρόνος κι αν περάσει από την κατασκευή της. Αν χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης σε λίγο διάστημα τα άλατα θα καθήσουν πάνω στην επιφάνεια του βάζου και θα το θολώσουν.

* Το σχήμα του βάζου παίζει καθοριστικό ρόλο. Όσο πιο στρογγυλό τόσο πιο πειστικά παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα.
Ένα από τα καταλληλότερα βαζάκια για να φτιάξετε mini χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες είναι αυτά που θα βρείτε σε όλα τα super markets με παιδικές αλεσμένες τροφές. 
Τα καπάκια από τα βάζα μπορείτε να τα βάψετε χρυσαφί, ασημί ή σε όποια απόχρωση θέλετε, όπως και να τα διακοσμήσετε στο τέλος της κατασκευής με κορδέλα, σκοινί κλπ. 
* Και το εσωτερικό της μπάλας μπορεί να αποκτήσει περισσότερο χρώμα, αν θέλετε, αρκεί να χρησιμοποιήσετε διάφορες αποχρώσεις γκλίτερ
Τόσο με κλειστά βάζα όσο και με ένα ποτήρι ή οποιοδήποτε γυάλινο διαφανές σκεύος μπορείτε να φτιάξετε και χιονόμπαλες χωρίς νερό.  Θα το κάνετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρησιμοποιώντας ως "καπάκι" ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι. 
* Σε φαρδιά και χαμηλά βάζα που σας επιτρέπουν να δουλέψετε άνετα στο εσωτερικό τους, μπορείτε να κολλήσετε τις φιγούρες στον πάτο του βάζου αντί για το καπάκι. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου