Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 Το μουσείο έρχεται σπίτι !!!


1.  Oι Μικροί Ντετέκτιβ του Μουσείου


Περιπέτεια στο… σπίτι!
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στη μάχη κατά του κορωνοϊού αναπτύσσοντας δραστηριότητες με ελεύθερη πρόσβαση για όλους την περίοδο αυτή (Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό, διαδικτυακά εργαστήρια για παιδιά, εκπαιδευτικό υλικό).
Τώρα δημιουργεί σε συνεργασία με τον συγγραφέα και συνεργάτη του Μουσείου Κώστα Στοφόρο, και προσφέρει ένα συναρπαστικό παιχνίδι μυστηρίου που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί στο σπίτι! Δείτε το teaser εδώ!
Ακολουθώντας τα χνάρια του προγράμματος “Mystery Walk”, που ήδη υλοποιείται στο Μουσείο, αντί να ψάχνουμε σε δρόμους και κτίρια της Πλάκας για τα κλειδιά του μυστηρίου, μπορούμε να τα αναζητήσουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Μένουμε σπίτι και… λύνουμε μυστήρια. Σας δίνουμε μερικές ιδέες που μπορείτε βεβαίως να τις προσαρμόσετε στον δικό σας χώρο.
Κι αφού λύσουμε τα μυστήρια μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δική μας αστυνομική ιστορία.
Μια ωραία ιδέα για παιχνίδι με τα παιδιά, που θα ανακαλύψουν σιγά -σιγά μέσα από γρίφους τη βασική πλοκή της υπόθεσης.
Το παιχνίδι αποτελείται από Αποστολές. Οι Αποστολές είναι βίντεο που πρέπει να παρακολουθήσουν τα παιδιά για να πάρουν οδηγίες, έντυπα μηνύματα που περιέχουν τις οδηγίες και τις δραστηριότητες που πρέπει να υλοποιήσουν και τέλος ένα μικρό on line παιχνίδι. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση θα πάρουν και το Δίπλωμα Μικρού Ντετέκτιβ με το όνομά τους!
Για να συμμετέχετε στο παιχνίδι συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ και θα σας αποσταλούν ηλεκτρονικά οδηγίες, πληροφορίες και υλικά.
Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού και τη συγκέντρωση των στοιχείων, τα παιδιά μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία εμπνευσμένη από τα όσα ανακάλυψαν.
Καλή επιτυχία στην Αποστολή σας!

Πληροφορίες:

2. Όλοι ίσοι, μα διαφορετικοί – Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης




Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, προσκαλεί μέσα από το site του, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να γιορτάσουν μέσω της Τέχνης και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα, με αφορμή τα έργα της έκθεσης “Μόνος ή Μοναδικός; Διαφορετικότητα και Ρατσισμός”.

Στη συνέχεια αποστέλλουμε τη φωτογραφία και το δελτίο εισόδου στο e-mail: info@hcm.gr και αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου.



3. Αν όλοι οι άνθρωποι της γης πιάναν γερά τα χέρια…


Μπορούν όλοι οι λαοί να ενώσουν τα χέρια τους και όλοι οι άνθρωπινα σχηματίσουν έναν κύκλο πολύμορφο και πολύχρωμο, έναν κύκλο αγάπης, ισότητας και αλληλοσεβασμού;Τι θα συνέβαινε τότε; Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης προσκαλεί μαθητές όλων των βαθμίδων και ενήλικες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να συμπληρώσουν τη φράση γράφοντας ή ζωγραφίζοντας. Τα κείμενα και οι απεικονίσεις, που θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο mail του Μουσείου μέχρι και την 18η Μαϊου 2020, θα παρουσιαστούν ψηφιακά μέσα από το λογαριασμό του Μουσείου στο Facebook.
Σε κάθε συμμετοχή να αναφέρεται (προαιρετικά) το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα (ή των συμμετεχόντων, αν πρόκειται για ομαδική προσπάθεια), η ιδιότητά του και η περιοχή κατοικίας του. Στην περίπτωση μαθητών να σημειώνεται η εκπαιδευτική τάξη και η σχολική μονάδα στην οποία ανήκει ή ανήκουν (ομαδική προσπάθεια).
Τηλέφωνο: +30 26820 89892
Πληροφορίες: Μ. Καραμπά
Αναλυτικότερα οι όροι του διαγωνισμού σημειώνονται στις ακόλουθες αναρτήσεις: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3338744649488827&id=435253129838008 
και http://imd.icom.museum/interactive-map-time-to-announce-your-events/ .



4. Παρουσίαση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης Σπηλαίου Θεόπετρας και εκπαιδευτικές δραστηριότητες


Στη σελίδα  facebookτης Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας θα βρείτε πληροφορίες και σύντομη παρουσίαση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης Σπηλαίου Θεόπετρας καθώς και ένα βίντεο σχετικά με το σπήλαιο Θεόπετρας και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα τα οποία βρέθηκαν στο εσωτερικό του και αποτελούν τα εκθέματα του Κέντρου. Επίσης έχουν αναρτηθεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρά αλλά και …. μεγαλύτερα παιδιά, στις οποίες περιλαμβάνεται κατασκευή μιας χάρτινης νυχτερίδας και δημιουργία κόμικ .
Όσοι επιθυμούν, μπορούν να αποστείλουν φωτογραφίες των έργων τους, προκειμένου αυτά να αναρτηθούν στην ψηφιακή έκθεση που διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020.
Αρχαιολόγος από (το) σπίτι
Έχετε σκεφτεί ποιο είναι το παλαιότερο αντικείμενο που έχετε στο σπίτι σας;




5. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, με αφορμή την πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, ξεκινά μια διαδικτυακή δράση για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους των Γρεβενών με θέμα «Αρχαιολόγος από (το) σπίτι».



 Στόχος είναι η προσέγγιση του παρελθόντος, η ενεργοποίηση της ερευνητικής διαδικασίας και η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου που περνάμε στο σπίτι.
Η ΕΦΑ Γρεβενών, λοιπόν, καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση να ξεκινήσουν μια έρευνα για να ανακαλύψουν ποιο είναι τελικά το παλαιότερο αντικείμενο που υπάρχει στο σπίτι. Μπορεί να είναι οτιδήποτε! Ένα βιβλίο, ένα σκεύος, ένα διακοσμητικό, ένα ρούχο, ένα παιχνίδι, ένα έπιπλο ή ό,τι άλλο σκεφτούν. Αφού το εντοπίσουν, μπορούν να γράψουν ένα κείμενο μέχρι 300 λέξεις περίπου, στο οποίο μπορούν να αναφέρουν πληροφορίες για το αντικείμενο που επέλεξαν, όπως για παράδειγμα πώς βρέθηκε στο σπίτι τους, από πού ήρθε, σε ποιον ανήκε, αν χρησιμοποιείται ακόμα, αν έχει αξία για αυτούς ή κάποιον άλλον, γιατί κρατήθηκε και δεν πετάχτηκε, σε τι θέση βρίσκεται μέσα στο σπίτι, αν γνωρίζουν την ηλικία του κ.ά.
Οποιαδήποτε πληροφορία είναι σημαντική. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τους μεγαλύτερους, να τους χρησιμοποιήσουν ως πηγή πληροφόρησης ή και ως συντηρητές του αντικειμένου. Μπορούν μαζί να το καθαρίσουν, να το φωτογραφίσουν και φυσικά να γράψουν το κείμενο.
Το κείμενο μαζί με μία φωτογραφία του αντικειμένου πρέπει να σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών (efagre@culture.gr, τηλ. 2462025403) ως τις 31 Μαΐου 2020.
Στο θέμα να αναγράφεται: «Αρχαιολόγος από (το) σπίτι».
Ανάλογα με τις συμμετοχές θα ακολουθήσει δράση παρουσίασης των αντικειμένων.




6. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσιάζει ψηφιακά όλες των τις μόνιμες εκθέσεις του (Βοτανικής, Υδροβιολογίας, Χερσαίας Ζωολογίας, Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας), διασφαλίζοντας μία πλήρη εικόνα της φυσικής κληρονομιάς που το Μουσείο διαθέτει και διαφυλάσσει στις συλλογές του.


Η εμπειρία της ψηφιακής επίσκεψης στο ΜΓΦΙ διαμορφώνεται από:
Πολλαπλές λήψεις σε κάθε αίθουσα, με υψηλή ποιότητα ευκρίνειας 4Κ, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη για άμεση προσέγγιση όλων των εκθεμάτων (σύνολο 25 λήψεις 360o, όλες διασυνδεόμενες μεταξύ τους)
Την προσομοίωση της φυσικής παρουσίας του επισκέπτη σε όλους τους χώρους, με πρόσθετη δυνατότητα εικονικής πλοήγησης σε όλες τις κατευθύνσεις και εστίασης στα εκθέματα, καθώς επίσης λήψης στιγμιότυπων από κάθε οθόνη (screenshot)
Την ενσωμάτωση, σε 65 σημεία ενδιαφέροντος με το σύμβολο i, θεματικών βίντεο επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου, όπου δίνονται με την επιστημονική επιμέλεια των Υπεύθυνων Συλλογών του ΜΓΦΙ, χρήσιμες πληροφορίες παράλληλα με τις κοντινές λήψεις παρατήρησης των εκθεμάτων
Την αφήγηση στα ελληνικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, ώστε το σύνολο των επιστημονικών πληροφοριών των βίντεο στα σημεία ενδιαφέροντος να προσφέρει στον χρήστη μία πλήρη εικονική ξενάγηση του επισκέπτη.
Για να περιηγηθείτε πατήστε εδώ



7. Ψηφιακές δράσεις – Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, Ίδρυμα Θεοδώρου & Γιάννας Χαραγκιώνη

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ...

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου – Ίδρυμα Θεοδώρου & Γιάννας Χαραγκιώνη φέτος γιορτάζει ψηφιακά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε το Μουσείο μένει ζωντανό δημιουργώντας ψηφιακά προγράμματα πρόσβασης στη συλλογή και τα προγράμματά του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Μουσείου ως εξής:
Α) να περιηγηθεί διαδικτυακά μέσα στο Μουσείο και να ανακαλύψει μερικά εκθέματα και την ιστορία τους πατώντας εδώ
Β) να συμμετέχει σε online διαδραστικά παιχνίδια για την οδική ασφάλεια πατώντας εδώ
Γ) να μεταφορτώσει το εκπαιδευτικό πακέτο Οδικής Ασφάλειας Make Road Safe Hellas, το οποίο αποτελείται από δραστηριότητες κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά έως 6 ετών πατήστε εδώ και για παιδιά 6 – 11 ετών πατήστε  εδώ


8. Εκπαιδευτικό Υλικό Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 


 

  Στις 18 Μαίου 2020 γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων από διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενο στο κλίμα των ημερών που επηρέασε τόσο τις ζωές μας, σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dreams without gender – Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», για παιδιά ηλικίας 7 έως                                                                                      12 ετών.




Ένα πρόγραμμα για τις γυναίκες του παρελθόντος που ακολούθησαν τα όνειρα τους και κατάφεραν να γίνουν λαμπρά παραδείγματα του σήμερα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από ένα σύνολο εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων τα παιδιά θα γνωρίσουν καλύτερα την ζωή και το έργο ορισμένων σπουδαίων γυναικών.
Το υλικό του προγράμματος, εμπεριέχεται στο εν λόγω έντυπο και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να το κατεβάσουν δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM και την επίσημη ιστοσελίδα του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ




9. Κομμάτια του Παζλ, Ομάδα Συντήρησης Ελληνικού Τμήματος ICOM

 Τι γνωρίζετε για τη Συντήρηση;
Ακολουθήστε την ψηφιακή δράση της Ομάδας Συντήρησης του Ελληνικού Τμήματος του ICOM για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020
Ελάτε να ανακαλύψετε μαζί μας τα «Κομμάτια του παζλ».
Κάθε μέρα, από την Τρίτη 12 έως και τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, στη σελίδα https://www.facebook.com/groups/icomgreececonservationgroup, οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης θα μοιράζονται μαζί σας πληροφορίες, μικρές ιστορίες και μυστικά της δουλειάς τους και θα σας αποκαλύπτουν πλευρές της Συντήρησης που δεν τις φαντάζεστε!
Δημιουργούμε την ψηφιακή «Σοφίτα» του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καλεί όλους μας να δημιουργήσουμε μαζί μια ψηφιακή μορφή του εκθέματος «Σοφίτα» (*) με συλλογές από κάθε γωνιά του κόσμου.
Πόσα αντικείμενα έχουμε στο σπίτι μας, τα οποία μας θυμίζουν τον τόπο καταγωγής μας ή ένα ταξίδι ή μια άλλη εποχή; Ποιες στιγμές μπορούν να μας θυμίσουν, ποιες ιστορίες μπορούν να μας αφηγηθούν;
Στο διάστημα από 4 έως 15 Μαΐου επιλέγουμε ένα αντικείμενο, το φωτογραφίζουμε και φτιάχνουμε το δελτίο εισόδου με τις εξής πληροφορίες: όνομα, καταγωγή, χρήση, πώς το αποκτήσαμε, μια σύντομη ιστορία που, τυχόν, το συνοδεύει.



10. Διαδικτυακές εξερευνήσεις παρέα με το Παιδικό Μουσείο Exploration!



Το Παιδικό Μουσείο Exploration, το πρώτο παιδικό μουσείο της Κρήτης, είναι αφιερωμένο στο παιδί και την οικογένειά του και έχει ως αποστολή να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού και μάθησης με αφορμή τον πολιτισμό. Με αποσκευές τις συλλογές, τα εκθέματα και τους ερμηνευτές, το Exploration είναι ένα κινητό παιδικό μουσείο και βρίσκεται παντού για όλα τα παιδιά της Κρήτης!

Αν και το κινητό μας μουσείο παραμένει “σταθμευμένο” αυτό τον καιρό, συνεχίζουμε τις εξερευνήσεις μας διαδικτυακά. Το Exploration σχεδιάζει και προτείνει εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια, εμπλουτίζοντας τις μουσειακές μας εμπειρίες ακόμα και μέσα στο σπίτι!

#Εξερεύνηση στο σπίτι!

Το ήξερες ότι μπορείς να ανακαλύψεις τα μουσεία και τις τέχνες στο… σπίτι σου;

Μέσα από μία ποικιλία δραστηριοτήτων, το Exploration προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν οικογενειακώς. Με αφορμή το ίδιο μας το σπίτι, εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε τα μουσεία και τον πολιτισμό, τις τέχνες και τις φυσικές επιστήμες, το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω μας.

#Γίνε αστρονόμος στο σπίτι!

Το ήξερες ότι μπορείς να γίνεις αστρονόμος στο… σπίτι σου;

Στο πλαίσιο της δράσης #Εξερεύνηση στο σπίτι!, το Exploration σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ΣΕΑ (https://hellas–astro.gr/) πραγματοποιεί τη δράση #Γίνε αστρονόμος στο σπίτι. Τα παιδιά, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την επιστήμη της αστρονομίας από το ίδιο τους το σπίτι. Εκπαιδευτικά φυλλάδια, παιχνίδια, πειράματα, γρίφοι και πολλές αστρονομικές εξερευνήσεις σας περιμένουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.exploration.gr

#Παίζοντας με τις συλλογές!

20 αντικείμενα του Μουσείου βγήκαν από τα κουτιά τους και πόζαραν μπροστά στον φωτογραφικό μας φακό! Το παιχνίδι των #1440 λεπτών έχει ήδη ξεκινήσει!

Ένα διαδικτυακό παιχνίδι με τις συλλογές του Exploration σε περιμένει από τις 25 Μαρτίου στα κοινωνικά δίκτυα του Exploration. Φωτογραφίες, κουίζ και γρίφοι σε προσκαλούν να ανακαλύψεις μερικά από τα αντικείμενα του Μουσείου. Τι κάνεις, αφού βρεις την απάντηση; Φωτογραφίζεις παρόμοια αντικείμενα που έχεις στο σπίτι και τα στέλνεις στο Μουσείο με mail ή με μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε όλοι μαζί το δικό μας ψηφιακό παιδικό μουσείο!

Το παιχνίδι φυσικά συνεχίζεται! Είσαι έτοιμος;

#Εξερεύνηση στην πόλη!

Το ήξερες ότι μπορείς να εξερευνήσεις την πόλη σου από το… σπίτι;

Μία από τις βασικές υπηρεσίες του Exploration είναι οι θεματικές μας διαδρομές, τα walking tours δηλαδή! Διαδρομές που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες μας από όλο τον κόσμο να «περπατήσουν» τα σοκάκια της πόλης μας και μέσα από το παιχνίδι να ανακαλύψουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, να γνωρίσουν ανθρώπους του σήμερα και του χθες.

Αν και #menoumespiti, το Exploration, σε συνεργασία με τον τουριστικό οδηγό This Is Crete, σε προσκαλεί να γνωρίσεις την πόλη του Ηρακλείου από τo σπίτι σου! Κάθε εβδομάδα θα εξερευνούμε παρέα διαφορετικά μέρη της Κρήτης, θα διαβάζουμε ιστορίες, θα ανακαλύπτουμε ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Ελάτε να γίνουμε τουρίστες στην δική μας πόλη και να την ανακαλύψουμε ξεκλειδώνοντας μυστικά και γρίφους!

Οι δράσεις βρίσκονται online στην επίσημη ιστοσελίδα του Παιδικού Μουσείου Exploration www.exploration.gr και στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook/Instagram).

Περισσότερες πληροφορίες:

Exploration Children’s Museum

www.exploration.gr | info@exploration.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου